Nieuws/Buitenland
945683
Buitenland

Robot nu staatsburger

Riyad - Als eerste land ter wereld heeft Saudi-Arabië deze week een robot als staatsburger erkend. De levensechte creatie van het Amerikaanse bedrijf Hanson Robotics draagt de naam Sophia.

De robot kondigde haar staatsburgerschap onlangs zelf aan op een beurs voor toekomstige ontwikkeling in de Saudische hoofdstad Riyad. „Ik ben vereerd en trots. Het is historisch om als eerste robot met een staatsburgerschap erkend te worden”, aldus Sophia.

De erkenning van de robot als eerste staatsburger ooit zou een publiciteitsstunt kunnen zijn. De autoriteiten van Saudi-Arabië heeft op geen enkele manier duidelijk gemaakt wat het precies inhoudt dat Sophia officieel staat ingeschreven in het land. Welke rechten de robot heeft vergaard, is bijvoorbeeld volstrekt onduidelijk.

Veel mensen kennen een gezonde angst voor robots, omdat er steeds meer banen verdwijnen door de toenemende digitalisering in de wereld. Alleen al in Nederland staan 1,3 banen op de tocht door de komst van robots. Vrachtwagenchauffeurs, koks, administratief medewerkers en caissières lopen het meeste gevaar vanwege de robotisering. Liefst 50.000 tot 70.000 vrachtwagenchauffeurs raken tussen nu en 2030 hun baan kwijt aan een zelfrijdende truck. Saillant detail: nu nog hebben transportbedrijven een tekort aan chauffeurs.