Nieuws
946034
Nieuws

Techfondsen blinken uit op Wall Street

In New York sprintte beursgraadmeter Nasdaq vrijdag met een plus van 2,2% naar een nieuwe piek geholpen door het enthousiasme over de resultaten van een aantal grote bedrijven uit de technologiesector op een stand van 6701,26.

De breed samengestelde S&P 500-index zette met een winst van 0,8% eveneens een recordstand neer op 2581,07 , terwijl de Dow Jones-index het rustiger aandeed met een vooruitgang van 0,1% op een stand van 23434,19 punten.

Chipmaker Intel (+7,4%), webwinkelreus Amazon (+13,2%), Google-moederbedrijf Alphabet (+4,8%) en softwarebedrijf Microsoft (+6,4%) werden beloond na sterke resultaten. Apple kon ook op flinke kopersinteresse rekenen en won 3,6%. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de nieuwe iPhone X binnen enkele minuten was uitverkocht.

Tesla daarentegen was in mineur en koerste 1,6% lager na nieuwe berichten over productieproblemen

ExxonMobil pluste 0,2%. De oliegigant overtrof met zijn omzet en winst de verwachtingen van analisten ruimschoots. Branchegenoot Chevron dook 4,2% omlaag na tegenvallende onderliggende resultaten.

J.C. Penney gleed maar liefst 14,9% weg na een winstwaarschuwing van de warenhuisketen.

Mattel werd ook van de hand gedaan en schoot 8,9% omlaag. De speelgoedmaker ging het afgelopen kwartaal gebukt onder het faillissement van speelgoedwinkelketen Toys 'R' Us.

Merck ging 6,1% onderuit. De farmaceut presenteerde onder de streep rode cijfers.

AbbVie kon 2,7% bijschrijven Het biotechbedrijf blijft volop profiteren van de vraag naar zijn medicijn Humira.