Nieuws/Buitenland
946102
Buitenland

Geklap en gejuich in parlement na historische stemming

Catalonië kiest voor onafhankelijkheid

BARCELONA - UPDATE 17:05 uur - Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft vrijdag de onafhankelijkheid uitgeroepen van Spanje. Dat gebeurde tijdens een geheime, hoofdelijke stemming. Parlementsleden van de drie partijen die tegen afsplitsing zijn, verlieten voorafgaand aan de stemming de zaal.

Van de 135 Catalaanse parlementsleden brachten er vrijdagmiddag 82 hun stem uit. Van hen waren er zeventig voor afsplitsing, tien tegen en stemden twee blanco. De motie was ingediend door de coalitie Junts pel Si (Samen voor Ja) en de linkse CUP die samen een meerderheid hebben.

Premier Mariano Rajoy riep na de stemming op tot kalmte. Ook de reactie van de senaat liet niet lang op zich wachten. Minuten na de stemming in Barcelona gaf het Spaanse hogerhuis toestemming om maatregelen te nemen tegen het regiobestuur.

Regering later bijeen

De regering komt later op de dag in een speciale zitting bijeen. Dan kan onder meer worden besloten het regiobestuur in Barcelona naar huis te sturen. Madrid zou ook de directe controle over de Catalaanse politie naar zich toe kunnen trekken.

De Catalaanse separatisten lijken internationaal grotendeels geïsoleerd te zijn. Zo lieten de Verenigde Staten weten de pogingen van Madrid te steunen om Spanje verenigd te houden. EU-president Donald Tusk twitterde dat Spanje „onze enige gesprekspartner” blijft.

Aanhangers van de separatisten gingen na de stemming in het regioparlement de straat op. Mensen riepen „vrijheid” en zongen traditionele Catalaanse liederen. Ook droegen ze vlaggen met zich mee. „Ik maak me zorgen, ik ben nerveus zoals iedereen”, zei een vijftigjarige muzikant. „Maar vrijheid is nooit gratis.”