Nieuws/Buitenland
946577
Buitenland

’Op de onafhankelijkheid! Eindelijk zijn we vrij!’

Aanhangers separatisten Catalonië vieren feest

BARCELONA - Voorstanders van een onafhankelijk Catalonië zijn de straat opgegaan in Barcelona. Ze roepen „vrijheid” en zingen traditionele Catalaanse liederen. Ook dragen ze vlaggen met zich mee. „Ik maak me zorgen, ik ben nerveus zoals iedereen”, zei een 50-jarige muzikant. „Maar vrijheid is nooit gratis.”

Mensen huilen, lachen, vallen elkaar in de armen. Auto’s toeteren in de Catalaanse straten. Voor het parlement van Catalonië in Barcelona staan honderden mensen. Drie meisjes een een jongen trekken champagne open: “Op de onafhankelijkheid! Eindelijk zijn we vrij!”

Er is net gestemd over de resolutie die Catalonië tot republiek moet verklaren. Zeventig parlementariërs stemden voor, tien tegen en twee blanco. Drieënvijftig stemden helemaal niet. Maar dat kan de mensen hier niet deren.

Jordi Ferrus houdt champagne in de lucht. Anna Martinez Roig (links) en Tura Tremoleda (tweede van links) vieren mee.

Jordi Ferrus houdt champagne in de lucht. Anna Martinez Roig (links) en Tura Tremoleda (tweede van links) vieren mee.

Studenten Tura Tremoleda en Jordi Ferrus knallen een met hun champagne. Ze roepen: “We zijn zo gelukkig. Hier hebben we jaren naar uitgekeken.” Hun vriendin Anna Martinez Roig voegt daaraan toe: “We hadden vanochtend geen idee wat er vandaag zou gaan gebeuren. Gister zag alles er nog anders uit. Maar ik heb wel altijd geloofd dat dit mogelijk zou zijn. Dat we het nu meemaken! Ongelofelijk!” Champagne loopt over hun gezicht.

Dat de vreugde maar van korte duur zal zijn, omdat Madrid ondertussen artikel 155 goedkeurt in de senaat? “Of het nou kort duurt, of lang.. Dit is een historisch moment. We gaan ervan genieten, we gaan het vieren En hierna zullen we verzet moeten bieden, op vreedzame wijze. Daar zijn we wel goed in!”

Luid applaus is er voor de burgemeesters, die met honderden naar het Parlement in Barcelona zijn gekomen om de separatistische parlementariërs te ondersteunen.

Ines Fojo (rechts) en Mariona Garcia (links).

Ines Fojo (rechts) en Mariona Garcia (links).

Verderop zitten Ines Fojo en Mariona Garcia, die uit Vilanova i Geltru zijn gekomen om hierbij te zijn. Mariona: “Ik ben heel emotioneel. Aan de ene kant heel gelukkig. Gaan we uit ons dak! Maar aan de andere kant, is er ook onzekerheid, zijn we nerveus. We weten niet wat hoe heftig de reactie uit Madrid gaat zijn.”

Gisteren dachten ze dat het er niet meer van zou komen, dat de onafhankelijkheid echt in werking zou worden gezet. “Het scenario veranderde continu de afgelopen dagen. Gisteren dachten we niet meer dat het ging gebeuren. Maar nu gaan we het uitbundig vieren!”

„Catalonië probeert al 40 jaar onafhankelijk te kunnen worden. Nu krijg ik het eindelijk te zien”, zei een geëmotioneerde historicus (61) op zijn beurt.