Nieuws/Binnenland
946849358
Binnenland

Broekers-Knol: ’Opvang voor 100 is uitzondering in bijzondere situatie’

Broekers-Knol tijdens het spoedoverleg.

Broekers-Knol tijdens het spoedoverleg.

DEN HAAG - Het opnemen van honderd vluchtelingen uit het afgebrande opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is voor het kabinet een uitzondering. Het gaat om zo’n bijzondere en verschrikkelijke situatie dat het kabinet nu een uitzondering maakt, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De betrokkenen krijgen niet meteen een status maar gaan eerst de asielprocedure in.

Broekers-Knol tijdens het spoedoverleg.

Broekers-Knol tijdens het spoedoverleg.

De oppositie nam Broekers onder vuur, omdat ze woensdag nog stellig zei dat Nederland geen mensen uit Moria opneemt. Waarom ze in 24 uur opeens omgedraaid was in standpunt, wilden GroenLinks, PvdA en SP weten. Maar de staatssecretaris doelde woensdag naar eigen zeggen op het opnemen van vluchtelingen in bredere zin. „Het kabinetsbeleid blijft staan, dat is zoals het is.”

„Dit is zo’n acute noodsituatie die niemand onberoerd kan laten”, voegde ze er in het debat aan toe. „Het is hartverscheurend dat ruim 13.000 vluchtelingen op de vlucht moesten voor de branden”, zei ze. Ook wees ze op draagvlak voor de opvang in de maatschappij.

Telegraafverslaggever Wierd Duk ziet de dakloze migranten liever opgevangen worden in de regio. Anders houden we een systeem van mensensmokkel en illegaliteit in stand, zegt hij in een nieuwe podcast.

Jaarlijks 500 vluchtelingen

Het aantal asielzoekers uit Moria wordt - volgend jaar - afgetrokken van de vijfhonderd erkende vluchtelingen die Nederland jaarlijks opneemt via de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. De linkse oppositie hekelde deze „uitruil.” Ook wilden ze dat voor de asielzoekers uit Moria die worden afgewezen in de asielprocedure, alsnog weer vluchtelingen van de UNHCR in de plaats kunnen komen.

Broekers wilde dat aanvankelijk niet toezeggen, tot verontwaardiging van de linkse oppositie én regeringspartij ChristenUnie. In de verwarring die daarop volgde, bleek dat het toch de bedoeling is dat er in dat geval wel meer UNHCR-vluchtelingen worden opgenomen. Volgens Broekers neemt een asielprocedure wel tijd in beslag en kunnen mensen daarna ook nog in beroep. Volgens de staatssecretaris is daarom ook aan Griekenland gevraagd vooral kansrijke asielzoekers naar Nederland over te plaatsen.

Het is niet bekend wanneer de honderd vluchtelingen naar Nederland kunnen komen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, zei Broekers. Maar dat hangt af van de Grieken, die nog moeten reageren op het aanbod van Nederland. Het gaat om asielkinderen en mensen uit gezinnen met minderjarige kinderen, die in de meest kwetsbare situatie zitten.