Nieuws/Binnenland
946914970
Binnenland

Verkeerslicht makkelijk te manipuleren

Een rood verkeerslicht

Een rood verkeerslicht

Amsterdam - Nederlandse beveiligingsonderzoekers zijn erin geslaagd om meerdere slimme verkeerslichten om de tuin te leiden. Zo konden ze groen licht krijgen zonder dat ze in de buurt van het stoplicht waren.

Een rood verkeerslicht

Een rood verkeerslicht

Zo’n 1200 kruispunten in Nederland krijgen internetstoplichten die het verkeer slimmer kunnen regelen. Zo kan bepaald verkeer voorrang krijgen en hoeven mensen minder vaak af te remmen en op te trekken.

Maar ieder geval een deel daarvan kon worden gemanipuleerd. „Bij de stoplichten die wij onderzochten, controleerde niemand of je bent wie je zegt dat je bent”, zegt Wesley Neelen van beveiligingsbedrijf Zolder tegen de NOS. Hij kon zich daardoor op afstand voordoen als fietser die op een stoplicht af kwam fietsen.

De hackers doen hun bevindingen vandaag uit de doeken op de vermaarde internationale beveiligingsconferentie Def Con, die vanwege de coronacrisis virtueel wordt gehouden. De verkeerslichten die de onderzoekers onderzochten, maken gebruik van apps die fietsers kunnen installeren. Hun locatie wordt daarmee doorgegeven aan de stoplichten. Die weten daardoor dat ze eraan komen en kunnen alvast rekening houden met hun komst.