Nieuws/Buitenland
947079
Buitenland

Brussel: Catalonië verandert voor EU niets

BRUSSEL - ,Voor de EU verandert er niets. Spanje blijft onze enige gesprekspartner”, twittert EU-president Donald Tusk in reactie op de situatie rond Catalonië. „Ik hoop dat de Spaanse regering de voorkeur geeft aan de kracht van het argument, niet het argument van de macht.”

De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders riep ruim twee weken geleden de Catalaanse premier Carles Puigdemont nog op geen besluit aan te kondigen dat een dialoog met Spanje onmogelijk zou maken. De EU-leiders staan op het standpunt dat de grondwet in Spanje eerbiedigd moet worden en dat van bemoeienis vanuit Brussel geen sprake kan zijn.

’Dit zal niemand in de EU erkennen’

Volgens Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement, „zal niemand in de Europese Unie deze verklaring erkennen”. „De onafhankelijkheid waarvoor het Catalaanse parlement heeft gestemd is een schending van de rechtsstaat, de Spaanse grondwet en het autonomiestatuut van Catalonië. Die maken deel uit van het juridische kader van de EU.”

„Meer dan ooit is het noodzakelijk dat de legaliteit wordt hersteld als basis voor dialoog en om de vrijheden en rechten van alle Catallanse burgers te garanderen”, aldus Tajani.

’Catalonië is interne Spaanse aangelegenheid’

De discussie over Catalaanse onafhankelijkheid is een interne Spaanse aangelegenheid, binnen de Spaanse wet. Dat heeft minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken gezegd.

Zijlstra sprak vrijdagmiddag al voordat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De Spaanse senaat heeft inmiddels toestemming gegeven aan de Spaanse regering om het bestuur van de autonome regio Catalonië over te nemen, met een beroep op artikel 155 van de Spaanse grondwet.

’Niet de oplossing’

Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen, tot donderdag minister van Buitenlandse Handel, van oppositiepartij PvdA noemt het „eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië niet de oplossing voor het conflict”.

„De PvdA heeft er daarom begrip voor dat Spanje artikel 155 in werking heeft gezet. Het is nu vooral belangrijk dat de partijen kalm blijven en met elkaar in gesprek gaan.” Nederland moet zich daar volgens haar in EU-verband voor inzetten.