Nieuws/Buitenland
947138952
Buitenland

Dodental natuurbranden in westen VS loopt verder op

SAN FRANCISCO - Het dodental van de natuurbranden die het westen van de Verenigde Staten al weken teisteren is opgelopen tot 26. Tientallen mensen worden nog vermist.

Verbeterde weersomstandigheden hebben de brandweer zaterdag geholpen bij de bestrijding van de vele vuurzeeën in het gebied. In de staten Oregon en Californië zakte de temperatuur, nam de wind af en steeg de luchtvochtigheid.

In Californië alleen zijn al 28 grote brandhaarden, die worden bestreden door tienduizenden brandweerlieden.

De vlammen hebben inmiddels duizenden huizen en gebouwen vernietigd. Alleen al in Oregon waren 40.000 bewoners genoodzaakt een veilig heenkomen te zoeken. Hoewel het weer nu meewerkt de brandhaarden in te dammen is de situatie nog zeker niet onder controle.

De Amerikaanse president Donald Trump bezoekt maandag Californië om zich te laten bijpraten over de verwoestende bosbranden in deze staat. Dat heeft het Witte Huis zaterdag bekendgemaakt. Hij heeft Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van Californië en ook de gouverneurs van Oregon en Washington meermalen de schuld gegeven van de natuurbranden door slecht bosbeheer.

Facebook

Facebook is begonnen met het verwijderen van valse beweringen dat de natuurbranden in Oregon zijn gesticht door verschillende linkse en rechtse groepen, zegt een woordvoerder van het sociale medium. Eerder werden valse berichten, omwille van de vrijheid van meningsuiting in de VS, door Facebook slechts voorzien van een waarschuwingslabel.

Door de vele berichten met onjuiste informatie overspoelen bezorgde burgers de overheid met vragen, waardoor minder tijd en mankracht kan worden besteed aan de bestrijding van de branden.

PolitiFact, een bedrijf dat samenwerkt met Facebook, schreef op zijn website dat tientallen berichten dat antifa, een linkse antifascistische beweging, de schuld kreeg van de bosbranden, waren gemarkeerd door de systemen van Facebook. Deze berichten werden door gebruikers duizenden keren gedeeld.

Ook de Amerikaanse federale politie FBI deed onderzoek en concludeerde dat alle berichten over brand stichtende extremisten onjuist waren.