Nieuws/Binnenland
947180
Binnenland

OM: Schipper schuldig aan overvaren jachtje

ROTTERDAM - De Duitse schipper Oliver K. (35) is volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan het veroorzaken van een ernstige aanvaring met zijn binnenvaartschip op de Nieuwe Maas bij Ridderkerk. In de ochtend van 16 oktober 2013 botste hij achter op het motorjacht ’Bolero’ en voer er helemaal overheen. Een echtpaar uit Zwitserland kwam om, hun volwassen dochter overleefde het ongeval. Zij was vrijdag in de rechtszaal, samen met haar broer.

K. zei dat hij twee plezierjachtjes voor hem, die dezelfde kant op voeren als hij, wel had gezien. Eén was vlak bij de wal aan stuurboord (rechts) en de ongeveer 10 meter lange stalen Bolero was verder uit de kant, richting het midden van de rivier. Schipper K. verklaarde dat hij tussen de twee boten door wilde varen, omdat hij dacht dat de Bolero verder naar bakboord (links) ging om de Lek op te varen.

De botsing ontstond volgens hem toen de Bolero opeens tóch weer naar stuurboord ging. Toen was het al te laat. Getuigen op het andere jachtje verklaarden echter dat de Bolero helemaal niet van koers veranderde.

’Werner Reich’

De bijna 110 meter lange ’Werner Reich’ had een snelheid van omgerekend ruim 14 kilometer per uur. Dat was twee keer sneller dan de kleine boten. Hoewel er weinig ruimte was, nam K. geen gas terug. K. zei dat hij een hoornsignaal gaf maar geen enkele van de vele getuigen heeft dat gehoord. In deze zaak is uitgebreid onderzoek gedaan, waaruit zou blijken dat de Bolero precies voor de boeg van het grote schip lag.

De rechter hield de Duitser voor dat onder schippers bekend is dat 70 procent van de plezierjachten onberekenbaar vaart. Ook waren er veel effecten van de enorme boeggolf voor het schip uit en de waterverplaatsing zijwaarts. K. was daarvan op de hoogte, maar hij dacht dat het wel ging. Het OM verwijt hem dood door schuld en zal dinsdag een eis formuleren.