Nieuws/Binnenland
947337
Binnenland

Amsterdam doet proef met spuugmasker

AMSTERDAM - Verdachten in Amsterdam die naar politiemensen spuwen, worden voortaan voorzien van een zogeheten spuugmasker. De politie doet er een proef mee.

Het masker is gemaakt van gaas met voor de mond een stoffen strook. Het geheel wordt over het hoofd van de spuger getrokken. De verdachte kan gewoon ademen en praten, maar niet meer spuwen. Agenten kunnen het meenemen op straat.

Volgens de Amsterdamse politie voorziet het spuugmasker in een grote behoefte en is het in de afgelopen maanden al meer dan veertig keer gebruikt. Eerder probeerden agenten op allerlei manieren te voorkomen dat ze meermaals bespuwd worden, bijvoorbeeld met geweld, of met voorwerpen zoals jassen. Dit zorgt voor risico’s voor de spuwer, geeft de politie toe. Het spuugmasker werkt de-escalerend.

Het masker mag alleen gebruikt worden bij mensen die al gespuugd hebben. Ook moet de verdachte al in de boeien zijn geslagen, en moet een agent altijd dichtbij zijn. Mocht de verdachte overgeven of dreigen te stikken, dan wordt het spuugmasker verwijdert, schrijft de politie.

Veel incidenten

Ieder jaar worden alleen al in Amsterdam meer dan 35 incidenten geregistreerd van politieagenten die zijn bespuugd. Het werkelijke aantal ligt nog hoger, vermoedt de politie. Agenten ervaren bespuugd worden als vies en beledigend. Ook vormt het een gevaar voor de gezondheid.

De pilot is al in juli begonnen en loopt tot december volgend jaar.