Nieuws/Buitenland
947356
Buitenland

Satellieten gaan neerstorten op aarde

HOUSTON - Twee satellieten zullen rond de jaarwisseling neerstorten op aarde, na ruim vijftien jaar in de ruimte. Hun brandstof is zo goed als op. Daardoor zullen ze langzaam maar zeker uit hun baan rond de aarde zakken. In december of in de eerste maanden van volgend jaar eindigen ze als een vuurbal in de dampkring. Brokstukken komen misschien neer op land of in zee.

De Duits-Amerikaanse sondes GRACE 1 en GRACE 2 werden in 2002 samen gelanceerd. Ze hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de zwaartekracht op aarde. Die is namelijk niet overal gelijk. Op de ene plek is iemand lichter dan op een andere plek. De zwaartekracht op een plek verandert ook door smelten van ijskappen.

De beide GRACE-satellieten konden voelen hoe zwaar de aarde aan ze trok. De een vloog 220 kilometer achter de ander en samen hielden ze constant het onderlinge verschil bij. Wanneer de zwaartekracht verandert, trekt de aarde harder aan de ene satelliet dan aan de andere. Dan verandert de afstand tussen de twee. De GRACE-sondes konden een verandering ter grootte van een tiende van een menselijke haar al waarnemen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd