Nieuws/Buitenland
947811453
Buitenland

Advocaat krijgt 2,5 jaar celstraf voor poging tot miljoenenafpersing Nike

NEW YORK - De bekende Amerikaanse advocaat Michael Avenatti is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor zijn poging Nike af te persen. Een jury in New York oordeelde vorig jaar dat hij heeft geprobeerd het sportmerk 20 miljoen dollar afhandig te maken. Avenatti is vooral bekend als advocaat van pornofilmster Stormy Daniels in haar zaak tegen oud-president Donald Trump.

Volgens de rechter bedroog de 50-jarige Avenatti zijn cliënt, in de afpersingszaak een jonge basketbalcoach, om zichzelf op een „schandelijke” manier te verrijken. Avenatti wilde geld zien van het sportkledingbedrijf om volgens hem illegale betalingen door Nike aan familie van jonge basketbalspelers op scholen te onderzoeken. De coach wist niet dat zijn naam bij de chantagepoging werd gebruikt om een groot bedrag los te krijgen.

Presidentschap

Nike heeft de aantijgingen ontkend. De celstraf had volgens Amerikaanse media aanzienlijk hoger kunnen zijn. Voordat die werd uitgesproken zei de man dat hij de weg was kwijtgeraakt en bood excuses aan aan onder meer de coach. „Ik en alleen ik heb mijn loopbaan, mijn relaties en mijn leven verwoest”, zei hij tegen de rechter.

Avenatti, die er ooit mee schermde zich te kandideren voor het presidentschap, heeft al meer dan drie maanden in de cel gezeten. Hij moet volgend jaar terechtstaan voor zaken over het benadelen dan wel bestelen van Daniëls en andere cliënten.