Nieuws/Buitenland
948148
Buitenland

Nieuwe verkiezingen op 21 december

Premier Spanje ontbindt regioparlement Catalonië

MADRID - De Spaanse premier Mariano Rajoy ontslaat de Catalaanse regering van Carles Puigdemont. Ook laat hij het Catalaanse parlement ontbinden, als reactie op de verklaring van onafhankelijkheid. De Catalanen gaan op 21 december naar de stembus om nieuwe regionale volksvertegenwoordigers te kiezen, zei de premier.

De centrale regering in Madrid neemt de taken van de Catalaanse bestuurders voorlopig over. Verder moet ook de chef van de Catalaanse politie opstappen, aldus de premier. Hij vertelde hoe hij artikel 155 van de Spaanse grondwet gaat toepassen om de politieke crisis in zijn land het hoofd te bieden. De senaat gaf hem daar eerder op de dag toestemming voor.

(Lees verder onder de video)

Rajoy zei in de toespraak, die op televisie werd uitgezonden, dat het belangrijk is naar alle Catalaanse burgers te luisteren. Hij benadrukte echter ook dat niemand boven de wet staat. De Spaanse regering vindt dat de Catalaanse separatisten illegaal bezig zijn. Zo staat in de grondwet dat Spanje een ondeelbare eenheid is.

Het Catalaanse parlement koos eerder vrijdag voor onafhankelijkheid. Van de 135 Catalaanse parlementsleden brachten er 82 hun stem uit. Van hen waren er zeventig voor afsplitsing, tien tegen en stemden er twee blanco.

Duizenden Catalanen gingen de straat op om dat besluit te vieren. Correspondent Hilde Postma beschreef een emotionele meute. ’Mensen huilen, lachen, vallen elkaar in de armen. Auto’s toeteren. Drie meisjes een een jongen trekken champagne open: “Op de onafhankelijkheid!”, schreeuwen ze.’

Geen verrassing

De aangekondigde maatregelen komen voor de Spanjaarden vermoedelijk niet als een verrassing. Rajoy maakte vorige week al op hoofdlijnen bekend hoe hij wilde ingrijpen. Die plannen moesten toen nog worden goedgekeurd door de senaat. Die gaf vrijdag groen licht nadat het Catalaanse regioparlement zich minuten eerder voor onafhankelijkheid had uitgesproken.