Nieuws/Buitenland
948425
Buitenland

Russisch model (14) dood na 13 uur op catwalk

SJANGHAI - De 14-jarige Vlada Dzyuba is vrijdag gestorven na een modeshow in China die betiteld wordt als ’gruwelshow’. Daarmee laait de discussie over slavencontracten in de mode-industrie op.

Dzyuba stierf na twee dagen coma. Ze kreeg een hersenvliesontsteking tijdens een modeshow in Sjanghai, maar die werd niet opgemerkt, zo schrijft de Siberian Times. Ze moest doorlopen op de catwalk tijdens de show die dertien uur zou hebben geduurd. „Ze belde me en zei: Mama, ik ben doodop, ik wil slapen, zo graag”, zegt haar moeder Oksana op de Russische televisie.

„Toen schoot haar temperatuur omhoog”, vervolgt de moeder. „Ik kon zelf niet slapen, belde haar constant, en smeekte d’r om naar het ziekenhuis te gaan.” Uiteindelijk viel Vlada flauw en werd ze door een ambulance weggebracht - te laat.

In Russische media laait de discussie op over ’slavernij’ in China; jonge modellen uit Siberië worden massaal gerekruteerd maar werken onder erbarmelijke omstandigheden en zonder zorgverzekering. De modellen raken vaak uitgeput doordat ze lange werkdagen maken. De moeder van Vlada denkt dat ’de wil om winst te maken prefereerde boven het geven van eenvoudige zorg’ in het geval van haar dochter.