Nieuws/Binnenland
949555154
Binnenland

Vooralsnog weinig verkeershinder

Nog veel meer sneeuwbuien in aantocht: ’Op de Veluwe al 10 centimeter gevallen’

Op de Friese wegen ligt al veel sneeuw

Op de Friese wegen ligt al veel sneeuw

DE BILT - Op verschillende plaatsen in het land is er al sneeuw gevallen. Vanavond en komende nacht krijgt zelfs het hele land te maken met sneeuwval. Het KNMI heeft vanaf de middag en avond code geel afgegeven voor bijna heel Nederland. Echter hebben de winterse buien tot nu toe nog niet voor grote problemen op de weg gezorgd.

Op de Friese wegen ligt al veel sneeuw

Op de Friese wegen ligt al veel sneeuw

Het KNMI meldt dat de neerslag vanuit het noordoosten in de loop van de middag en in de avond intensiveert. Deze gaat over in sneeuw en veroorzaakt op veel plaatsen gladheid. De temperatuur ligt dicht bij het vriespunt in het noordoosten en ligt rond 4°C in het zuiden. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en neemt boven land toe naar matig. Aan de kust en boven het IJsselmeer waait het krachtig tot hard. Ook in het noordwestelijk kustgebied is een stormachtige wind.

In het noorden en oosten van het land heeft het sinds donderdagmiddag al flink gesneeuwd. In Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland kleuren de straten wit, meldt Weer.nl. De meeste sneeuw is tot nu toe gevallen op de Veluwe. Nabij Rheden ligt lokaal meer dan 10 centimeter.

Op auto’s en buitentafels is in het Groningse Roodeschool zo’n 5 centimeter gemeten en in het Friese Joure een centimeter of 3. Omdat de sneeuw op steeds meer plaatsen blijft liggen, is er kans op gladheid. Het KNMI heeft daarom voor alle provincies, met uitzondering van Limburg, code geel afgegeven.

De komende uren trekt de sneeuwzone langzaam richting het zuidwesten. „De meeste sneeuw wordt nu verwacht in een strook van grofweg het zuidwesten van Friesland over Noord-Holland naar de noordelijke helft van Zuid-Holland”, aldus Weer.nl. Ook Flevoland, Utrecht en delen van Brabant krijgen in de nacht naar vrijdag waarschijnlijk een witte wereld te zien met meerdere centimeters sneeuw.

Drukte

Met ruim 800 kilometer file was het donderdag de drukste ochtendspits van het jaar, meldt de ANWB. Op Twitter meldt Rijkswaterstaat dat de avondspits ook al vroeg druk is. „Op dit moment staan er 77 files met een totale lengte van 308 kilometer.” Maar ondanks de lange files en de voorspelde gladheid heeft het winterse weer tot zover voor weinig ongelukken gezorgd. Ook de dienstregeling van de NS heeft nog geen hinder ondervonden door het weer.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ongeval door gladheid in Friesland op Van Aylvaweg net buiten Witmarsum.

Ongeval door gladheid in Friesland op Van Aylvaweg net buiten Witmarsum.

Vrijdagnacht

Ook in de nacht naar vrijdag sneeuwt het in een groot deel van het land en op sommige plekken kan een laagje van enkele centimeters blijven liggen. De gladheid zal vrijdagmiddag weer verdwijnen.

Rijkswaterstaat meldt dat er 577 strooiwagens zijn ingezet. „Daarnaast staan er 630 sneeuwschuivers klaar. Met dat materieel strooien en schuiven we indien nodig de snelwegen, op- en afritten en verzorgingsplaatsen om de gladheid te bestrijden.”

Volgens Matthijs van der Lienden, meteoroloog bij WeerOnline, gaat het aankomende nacht ook flink waaien. „Door de wind gaat de gevoelstemperatuur omlaag. Op veel plaatsen voelt het aan als -2 of -3 graden.”

Tekst gaat verder onder de video

100.000 kilo zout

Rijkswaterstaat heeft donderdagavond tussen 19.00 uur en 20.30 uur ruim 100.000 kilo zout op de wegen gestrooid voor het bestrijden van de gladheid. „Zoveel is dat nog niet, als de strooiwagens in het hele land de weg op gaan is ongeveer 1,6 miljoen kilo zout nodig”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het strooien is al in de middag in Friesland begonnen, daarna volgden onder meer delen van Flevoland en Gelderland. In het noorden en oosten van het land heeft het sinds donderdagmiddag al flink gesneeuwd. De komende uren trekt de sneeuwzone langzaam richting het zuidwesten. Rijkswaterstaat staat paraat om ook daar en in andere regio’s waar het glad kan worden te strooien.

Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg op gaan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen en strooiwagens de ruimte te geven.