94965
Binnenland

Afgelasting concerten is een zeldzaamheid

Loog rapper Drake?

Amsterdam - Was het onmacht? Of is ook de rapper Drake ten prooi gevallen aan de geneugten van Amsterdam en het Nederlandse softdrugsbeleid waardoor maandag zijn concert niet doorging? Of toch gewoon overmacht en had zijn publiek net de pech dat de enige die écht niet ziek mocht worden dat toch werd?

Organisator Mojo Concerts weet niet beter dan dat het laatste het geval is. Geruchten dat Drake té stoned was om op te treden werden gisteren resoluut naar het rijk der fabelen verwezen. Feit is in elk geval dat Drake niet de eerste artiest is die reeds aanwezige toeschouwers moet teleurstellen, al komt het hoogst zelden voor.

Anouk was de ongelukkige bij haar eerste Symphonica in Rosso-show in 2013. De zangeres twijfelde zo lang over haar stemproblemen dat veel fans al onderweg naar of zelfs in Arnhem waren. In 2007 was het Gelredome daar zelfs al halfvol, toen Shakira haar optreden op doktersadvies moest afgelasten. In beide gevallen ging het overmacht.

Anders was dat in 2007, toen de berucht instabiele Amy Winehouse zowel Pinkpop als North Sea Jazz op het laatste moment liet weten niet in staat te zijn een concert te geven. In Rotterdam kreeg het publiek te horen dat de Britse oververmoeid was. De Limburgers moesten het doen met ’ziek’, terwijl later zou blijken dat ze te dronken was om naar Landgraaf af te reizen, ook al was haar band daar al gearriveerd.

Van de komst van Jim Morrison naar ons land had men zich in 1968 ook meer voorgesteld dan het zou worden. Vanaf het moment dat The Doors-zanger voet op Nederlandse grond zette dook hij vol het Amsterdamse uitgaansleven in, waarbij hij volgens de overlevering de hem grif aangeboden brokken hasj niet eens oprookte, maar opat.

De soundcheck miste hij al, maar verrassend genoeg vond hij toch nog zijn weg naar het Concertgebouw. Aan het einde van de set van voorprogramma Jefferson Airplane dook hij toch onverwacht het podium op, om na enkele maniakale danspassen weer af te druipen en backstage in elkaar te storten. Toetsenist Ray Manzarek nam die avond Morrisons zangpartijen voor zijn rekening, om ons land niet helemaal in de kou te laten staan.

De komst van jazztrompettist en -zanger Chet Baker naar onze hoofdstad in 1988 zal ook niet snel vergeten worden; maar dan niet vanwege een onvergetelijke performance hier. De notoir verslaafde Amerikaan was weliswaar voor een concert in Amsterdam, maar ook vanwege de gemakkelijke toegang tot allerhande drugs. In de nacht van 12 op 13 mei viel hij, waarschijnlijk onder invloed, uit het raam van Hotel Prins Hendrik. Baker overleefde de val niet.