Nieuws/Buitenland

Britten zoeken nieuwe vrienden na Brexit

Flirt met Turken

Door Ruud Mikkers

Britten varen nu al een eigen koers. De Turkse president Tayyip Erdogan met Boris Johnson.

Britten varen nu al een eigen koers. De Turkse president Tayyip Erdogan met Boris Johnson.

foto Reuters

Brussel - De Brexit zorgt voor een groeiende kloof tussen Groot-Brittannië en de EU wat betreft Turkije. Terwijl de band tussen de EU en Turkije kil is, probeert Groot-Brittannië een wit voetje te halen bij president Erdogan.

Britten varen nu al een eigen koers. De Turkse president Tayyip Erdogan met Boris Johnson.

Britten varen nu al een eigen koers. De Turkse president Tayyip Erdogan met Boris Johnson.

foto Reuters

De Britten zetten alles op alles om snel zaken te kunnen doen met de Turken. Maar de relatie tussen de EU en Turkije is juist op een dieptepunt beland na de recente provocaties van president Erdogan, die Duitsland en Nederland nazipraktijken verweet als reactie op het verbod voor Turkse ministers om daar te komen spreken. Uit Britse monden is geen veroordeling van Erdogans opmerkingen gekomen. Minister Johnson van Buitenlandse Zaken zei slechts te hopen op snelle de-escalatie.

Vandaag dienen de Britten formeel hun aanvraag in om uit de Europese Unie te stappen. Hun zogeheten notificatiebrief wordt aan het begin van de middag verwacht. Er is nu twee jaar de tijd om te onderhandelen over hun uittreding.

Dat de Britten opzichtig naar de Turken lonken, heeft alles te maken met de Brexit. In de hoop economische schade zoveel mogelijk te beperken, wordt met hernieuwde aandacht naar landen buiten de EU gekeken. Turkije speelt daarbij een hoofdrol.

De Britse premier May is het menens met de Turken. Op 28 januari, meteen na haar bezoek aan president Trump in het Witte Huis, vloog ze door naar Ankara voor een ontmoeting met president Erdogan.

Dit was nog voor de EU-Turkije-relatie verder ontspoorde. Maar de Britten hebben allesbehalve gas teruggenomen, merkt een bron in Brussel op. Afgelopen weekend nog was minister Johnson samen met zijn staatssecretaris Duncan nog in Turkije voor een Brits-Turkse bijeenkomst. Daar waren ook Erdogan, premier Yildirim en minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken.

In Turkse diplomatieke kringen speelt heel erg het gevoel dat de EU de couppoging van afgelopen zomer niet stevig genoeg heeft veroordeeld. Weliswaar wordt gezegd dat men ertegen is, tegelijkertijd wordt met het opgeheven vingertje gezwaaid wat betreft het naleven van de mensenrechten.

In Turkije is ook heel boos gereageerd op de baas van de Duitse veiligheidsdienst BND, die recent stelde dat er geen aanwijzingen zijn dat de Gülen-beweging achter de mislukte coup zit. De Britse staatssecretaris Duncan wees juist wel rechtstreeks naar de Gülenisten. „Dit doet de spanningen toenemen. De EU is gefrustreerd dat het VK niet meer druk zet op Ankara”, aldus een bron.

Dat Groot-Brittannië misstanden in Turkije het liefst met de mantel der liefde bedekt, heeft niet alleen te maken met handel. Ook inlichtingen spelen een cruciale rol. Het land speelt door zijn geografische ligging een cruciale rol in het geopolitieke spel. De Britten is er dan ook alles aan gelegen de banden met Turkse inlichtingendiensten warm te houden.

Correspondent Brussel

RMikkers