Nieuws/Buitenland
950563537
Buitenland

Taiwan meldt grootste inval tot dusver door Chinese luchtmacht

TAIPEI - Taiwan heeft melding gemaakt van grootschalig militair machtsvertoon door China. Er vlogen 28 toestellen van de Chinese luchtmacht langs het democratisch bestuurde eiland voor de Chinese kust, het grootste aantal dat tot dusver is gemeld door de Taiwanese autoriteiten.

De Chinese luchtvloot bestond volgens het Taiwanese ministerie van Defensie uit zowel gevechtsvliegtuigen als bommenwerpers. Er vlogen toestellen in de buurt van de door Taiwan gecontroleerde Prataseilanden en langs het zuiden van Taiwan zelf. De Taiwanese strijdkrachten reageerden door ook gevechtsvliegtuigen de lucht in te sturen.

China ziet Taiwan als eigen grondgebied en stuurt vaker groepen gevechtsvliegtuigen richting het eiland. Het kost het veel kleinere Taiwan veel geld om daar steeds op te reageren. De Taiwanese autoriteiten zeiden eerder dit jaar dat ze niet automatisch meer eigen gevechtsvliegtuigen laten opstijgen als Chinese toestellen naderen. Ze willen indringers vaker vanaf de grond volgen met raketsystemen.

De Chinese autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het laatste incident in het luchtruim bij Taiwan. De communistische volksrepubliek kreeg eerder deze week ook kritiek van de NAVO-landen. Die constateerden dat China’s ambities en gedrag „systemische uitdagingen” vormen voor de wereldorde van onderlinge afspraken en regels.