Nieuws/Binnenland
951974214
Binnenland

Meevaller na tegenslagen: Pfizer levert EU versneld 10 miljoen vaccins

BRUSSEL - Pfizer levert de EU versneld 10 miljoen vaccins, al voor de zomer. De vaccins zouden oorspronkelijk geleverd worden in het derde en vierde kwartaal, maar komen nu dus in het tweede kwartaal beschikbaar. Dat meldt EC-voorzitter Ursula von der Leyen.

De productie gaat voorspoediger dan verwacht. Van de vaccins gaan waarschijnlijk honderdduizenden doses naar Nederland.

Door de versnelling krijgt de EU in april, mei en juni meer dan 200 miljoen doses van het vaccin binnen, zegt de Europese Commissie. Het goede nieuws van Pfizer is een meevaller voor de EU, na de tegenslagen die vooral AstraZeneca keer op keer meldt.

Nederland kreeg vorige week al te horen dat Pfizer nog deze maand 169.000 doses levert die eigenlijk later werden verwacht. Die maakten deel uit van een versnelde partij van 4 miljoen vaccins.

„Ik weet hoe cruciaal het tweede kwartaal is voor de vaccinatieplannen in de lidstaten”, zegt Von der Leyen. „Dit geeft lidstaten de ruimte om te manoeuvreren en mogelijk lacunes in de leveringen te vullen.”

Productievermogen

De Amerikaanse farmaceut Pfizer, die het vaccin samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde, schroefde in januari en februari het productievermogen flink op. Sindsdien levert het bedrijf steevast sneller dan was beloofd.

Nederland kreeg de afgelopen maanden al meer dan 1,7 miljoen doses van Pfizer. Dat is het leeuwendeel van alle in Nederland ontvangen vaccins van de drie verschillende farmaceuten tot nu toe.