Nieuws/Binnenland
95232
Binnenland

Onderhandelingen voor nieuw kabinet begonnen

Jesse Klaver komt aan in Den Haag.

Jesse Klaver komt aan in Den Haag.

DEN HAAG - Update 11.50 uur - De onderhandelingen over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn nu echt begonnen. Informateur Edith Schippers heeft woensdagochtend een uurtje gesproken met alle onderhandelaars.

Jesse Klaver komt aan in Den Haag.

Jesse Klaver komt aan in Den Haag.

Het gesprek in de historische Stadhouderskamer aan het Binnenhof duurde slechts een uur en ging voornamelijk over de planning. Komende vrijdag starten de eerste inhoudelijke besprekingen.

De ramen van Stadhouderskamer zijn sinds de verkenning beplakt.

De ramen van Stadhouderskamer zijn sinds de verkenning beplakt.

VVD-leider Mark Rutte liet na afloop weten dat er vrijdag „belangrijke thema’s” op de agenda staan. CDA-voorman Sybrand Buma vertrok als eerste bij het overleg. Hij moet naar een vergadering op Malta. Dat is tevens de reden waarom er donderdag geen onderhandelingen zijn in Den Haag.

Tijdens een korte persconferentie lichtte Schippers nog toe dat ze het ’eervol’ vindt om als informateur te fungeren. Tijdens de onderhandelingen de komende tijd zal ze wekelijks de vorderingen toelichten, in de mate van transparantie de de onderhandelingen in haar ogen toestaan.

Buma geeft een interview.

Buma geeft een interview.

Of er weer ’gekwartet’ zal worden met dossiers als tijdens de vorige formatie, daarover kon ze nog weinig zeggen. Een specifieke onderhandelingsmethode was niet gekozen. Wel grapte Schippers dat ze veel aanbiedingen had gehad van mensen „die blijkbaar veel geld verdienen met procesbegeleiding.” Die heeft ze afgeslagen. „Wel heb ik nagedacht over hoe een zorgvuldig proces met vier zulke verschillende partijen eruit ziet waarbij de sfeer zo goed mogelijk wordt gehouden.”

Vervolg onderhandelingen

Vrijdag en maandag ontvangen de onderhandelingspartijen de kopstukken van in ieder geval het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën en het Planbureau van de Leefomgeving. Zij krijgen dan de gelegenheid te onderstrepen wat in hun ogen belangrijk is. Ook heeft Schippers nog gesprekken over het proces met de afzonderlijke onderhandelingsteams. Duidelijk is dat er uitgebreid de tijd zal worden genomen voor het hele proces.

Woensdag bezoeken de voorzitter van de Eerste Kamer en vice-voorzitter van de Raad van State de Koning.

Verslaggever Lise Witteman twitterde over de persconferentie van Edith Schippers.

Verslaggever Alexander Bakker twitterde over de aankomst van de politici.