Nieuws/Binnenland
95251
Binnenland

Afgewezen asielzoeker vaker spoorloos

Een groeiende groep afgewezen asielzoekers raakt buiten beeld. Omdat er bezuinigd is op de begeleiding naar hun land van herkomst, is niet duidelijk of ze Nederland echt verlaten.

Hulporganisaties vermoeden dat afgewezen asielzoekers vaker in de illegaliteit verdwijnen. Waar in heel 2016 8000 geweigerde migranten ’zonder toezicht’ vertrokken, staat dat aantal na de eerste twee maanden van 2017 al op 2000. Het aantal dat vrijwillig is vertrokken en van wie bekend is dat ze Nederland ook echt hebben verlaten, is fors gedaald: van 6700 in heel 2016, naar 660 in de eerste twee maanden van dit jaar.

De daling van het aantal mensen dat aantoonbaar is vertrokken, heeft te maken met aangescherpte regels die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) eind vorig jaar heeft ingevoerd, stelt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Door de nieuwe regels krijgen migranten uit veilige landen als Albanië, Marokko en Algerije geen financiële hulp of ondersteuning meer bij hun terugkeer, aldus het AD.