Nieuws/Binnenland
953077
Binnenland

Ethiopiër ontkent plegen oorlogsmisdaden

DEN HAAG - De 63-jarige Eshetu A. uit Amstelveen ontkent stellig dat hij als jonge man oorlogsmisdaden heeft gepleegd in zijn moederland Ethiopië in de jaren 70. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de verkeerde persoon, zei hij maandag voor de rechtbank in Den Haag. Documenten zoals executiebevelen met zijn naam en handtekening eronder, trok hij in twijfel. De vele getuigen die zeggen dat A. opdracht gaf tot martelingen en moordpartijen en hier zelf ook bij aanwezig was, „liegen” volgens hem.

Het OM verdenkt A. van opsluiting en marteling van en moord op tientallen tot honderden (vermeende) tegenstanders van de toenmalige Derg-heersers. Deze beweging had in 1974 keizer Haile Selassie afgezet en greep de macht. Velen werden zonder proces gedood en in massagraven gegooid, sommigen nog levend. De Ethiopische Nederlander A. zei tegen de rechtbank dat hij niets te maken had met de terreur en wandaden, áls die al hadden plaatsgevonden.

A. was militair en was in 1978 Derg-vertegenwoordiger in de provincie Gojjam, erkende hij, maar hij was daar „niet de baas.” De verdachte noemde de beschuldigingen van het OM „heel erg schokkend” maar hij was het niet, stelde hij. „Ik ben het niet, echt niet, ik zweer het.” Of het dan iemand anders was, wist hij niet.

Amstelveen

De verdachte woonde al jarenlang in Amstelveen toen hij daar in 2015 werd opgepakt. Sindsdien zit hij vast. A. heeft eerder bij de politie verklaringen afgelegd over zijn rol, maar zweeg daarna. Volgens hem was het na zijn arrestatie „mistig in zijn hoofd.” De rechters en het OM hielden A. allerlei misdaden in die regio uit 1978 voor. Ook verwezen ze naar getapte telefoongesprekken en naar diverse documenten die hij ondertekende. A. kon dat niet verklaren en sprak álle verwijten aan zijn adres tegen.

De man is ooit als asielzoeker naar Nederland gekomen en verkreeg later het Nederlanderschap. Hij woonde hier al toen hij in Ethiopië bij verstek werd veroordeeld tot de doodstraf en later ook tot een levenslange celstraf. Omdat het Ethiopische vonnis in Nederland niet uitgevoerd kan worden, is hier een nieuwe strafzaak begonnen.

Ook enkele slachtoffers zijn aanwezig bij het proces, dat twaalf dagen duurt.

Volg de zaak via de tweets van verslaggever Saskia Belleman.