Nieuws
953684
Nieuws

Column: Verantwoord en groen bellen

Fairphone voor tech pagina VRIJ 28-10

Fairphone voor tech pagina VRIJ 28-10

Sommige mensen willen elk jaar de allernieuwste telefoon. Dat je ook veel langer met een smartphone kunt doen, bewijst Fairphone. Beter voor je portemonnee én het milieu.

Fairphone voor tech pagina VRIJ 28-10

Fairphone voor tech pagina VRIJ 28-10

Greenpeace heeft deze maand 17 elektronicabedrijven beoordeeld. De in Amsterdam gevestigde smartphonefabrikant Fairphone is het meest groen, gevolgd door Apple en Dell. „We zijn er trots op dat ons streven naar duurzaamheid de industrie in onze richting in beweging heeft gebracht. Maar er is nog steeds verbetering mogelijk”, aldus de fabrikant.

Fairphone werd in 2013 opgericht om een maatschappelijk verantwoorde smartphone te ontwikkelen. Dat wil zeggen dat er geen grondstoffen en materialen uit gecertificeerde mijnen worden gehaald en dat fabrieksarbeiders een eerlijk loon krijgen en betere werkomstandigheden. Tevens wordt gekeken naar de hele levenscyclus van de telefoon, van productie tot recycling.

Een unieke feature van de Fairphone 2 (€529) is dat je deze zelf uit elkaar kunt halen en onderdelen kunt vervangen. Bijvoorbeeld als iets stuk is of je iets wilt upgraden. Zo zijn er onlangs twee nieuwe camera’s (12 megapixel voor de achterkant en 5 megapixel voor de voorkant) voor het toestel verschenen. Online kun je de camera’s los (voor respectievelijk €45 en €30) of als set (€70) bestellen. Door deze optie tot reparatie wordt de levensduur van de Fairphone 2 volgens het bedrijf verdubbeld.

Als de smartphone dan toch tegen het einde aanloopt? Dan geeft Fairphone advies waar je de telefoon kunt verkopen, doneren of laten recyclen.