Nieuws/Binnenland
953783202
Binnenland

Canarische eilanden kleuren groen op coronakaart, Polen geel

Het strand van Tenerife.

Het strand van Tenerife.

DEN HAAG - Zowel binnen als buiten Europa veranderen landen en gebieden de komende dagen van kleurcodering voor coronarisico's. Waar wordt afgeschaald, gaat de wijziging vrijdag in, de opschalingen gaan zondag in, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het strand van Tenerife.

Het strand van Tenerife.

De Canarische eilanden en de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos en Chios) worden niet langer aangewezen als hoogrisicogebied. De kleurcode van deze gebieden verandert van geel naar groen. La Palma blijft oranje vanwege veiligheidsrisico’s in verband met de grote vulkaanuitbarsting daar. Wie vanuit deze gebieden naar Nederland reist, hoeft vanaf 22 oktober geen coronabewijs meer te laten zien.

Hoogrisicogebied

Polen, Tsjechië en de Azoren worden juist wel aangewezen als hoogrisicogebied. De kleurcode van deze landen en dit gebied verandert van groen naar geel. Reizigers vanuit Polen, Tsjechië of de Azoren naar Nederland moeten vanaf 24 oktober een coronabewijs laten zien.

Buiten Europa geldt dat de Verenigde Staten, de Palestijnse gebieden, India, Bangladesh, Myanmar, Nepal, Pakistan, Frans Polynesië, Martinique en Eswatini (Swaziland) niet langer zeerhoogrisicogebied zijn, maar worden hoogrisicogebied. Ze behouden de kleurcode oranje (en eventueel rood bij veiligheidsrisico’s). Vanaf 22 oktober vervalt voor reizigers naar Nederland vanuit deze gebieden de quarantaineplicht en de eis om te testen. Ze kunnen dan met een coronabewijs naar Nederland reizen.