Nieuws/Binnenland
953885
Binnenland

Nederlands offensief tegen jihadstrijders

Nederland gaat alle beschikbare middelen inzetten om de toegenomen terroristische dreiging van Nederlandse jihadisten aan te pakken. Ook komen er nieuwe maatregelen, kondigde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan. Het kabinet heeft daarom vanaf volgend jaar 25 miljoen euro extra uitgetrokken voor de geheime dienst AIVD. Het geld wordt vrijgemaakt vanwege de „toegenomen dreiging”, liet verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) weten.

Antiterreurbaas Dick Schoof noemt de huidige dreiging in Nederland „zorgelijker dan ooit”. Zijn mogelijkheden om de dreiging in te dammen, zijn echter beperkt. Oppakken en meteen berechten van jihadgangers bij terugkomst in Nederland is niet mogelijk, omdat er dan deugdelijke bewijzen moeten zijn dat ze zich in het buitenland schuldig maakten aan misdrijven. Dat is lastig, legt Schoof uit.

Syrië

De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland in Syrië en Irak omgekomen, vrijwel allen in Syrië. Ongeveer 130 mensen zijn naar dat strijdtoneel afgereisd, onder wie 20 vrouwen. Inmiddels zijn er van deze groep 30 teruggekeerd. Juist zij vormen een risico voor de veiligheid in Nederland, stellen Rob Bertholee van de inlichtingendienst AIVD en Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ondergedompeld in geweld en het extreme gedachtegoed zouden ze aanslagen kunnen plegen, al dan niet in opdracht. Ook kunnen ze getraumatiseerd zijn.

Nederland gaat de gevaren volgens Opstelten bestrijden door informatie over jihadgangers en extremisten intensiever uit te wisselen, ook met ander landen. Het risico van iedere terugkeerder wordt in kaart gebracht, waarna specifieke maatregelen volgen. Verder wordt het 'uitreizen' belemmerd, onder meer door hun tegoeden te bevriezen en paspoorten in te trekken.

Wetsvoorstellen

Ook verscherpt justitie de vervolging voor terroristische misdrijven. Verder liggen er wetsvoorstellen voor het verruimen van mogelijkheden om het Nederlanderschap te ontnemen van daders van terrorisme en om alle nodige reisgegevens te kunnen gebruiken voor de bestrijding van terrorisme.

Bertholee constateert een brede radicalisering. Sinds begin 2013 is er een snelle omslag en groei te zien van jihadisme. Het gaat niet om een hype, maar het is blijvend, denkt de AIVD-baas. Er zijn volgens hem duizenden sympathisanten in Nederland. De opmars van terreurgroep ISIS in Irak en Syrië en het uitroepen van het kalifaat, vormen belangrijke triggers om mee te gaan doen.

Volgens de AIVD-baas kan zijn dienst nu doen wat nodig is, maar hij sluit niet uit dat in de toekomst de capaciteit en de middelen niet voldoende blijken.