953908
Binnenland

VVD en D66 bezorgd over terreurdreiging

VVD en D66 maken zich zorgen om het risico dat uitgaat van teruggekeerde Syrië-gangers. Maandag presenteerde de inlichtingendienst AIVD een nota over de dreiging van het jihadisme in Nederland.

„Dit rapport onderbouwt dat de AIVD er goed op zit, en bevestigt wat we al vreesden: namelijk dat de dreiging zeer reëel is”, zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. Gerard Schouw (D66) noemde de situatie „ernstig”. Hij maakt zich vooral zorgen of de AIVD wel over voldoende capaciteiten beschikt om de teruggekeerde Syrië-gangers in de gaten te houden. D66 en de VVD zullen hier woensdag in een Kamerdebat vragen over stellen aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Dan moet ook duidelijk worden of de bezuinigingen op de AIVD geheel van tafel gaan. De oppositiepartijen D66, SP, PVV en CDA hebben daar al voor gepleit en ook de VVD lijkt er voor te voelen. VVD en D66 wilden vorig jaar al dat de bezuiniging in 2014 werd gehalveerd. Premier Mark Rutte zegde toen toe de structurele bezuiniging met jaarlijks 10 miljoen te verminderen.

Krokodillentranen

Dijkhoff zegt nu dat het overeind houden of verder terugdraaien van bezuinigingen op de AIVD moet afhangen van de inhoudelijke gevolgen voor de dienst. „Veiligheid is niet per ons te koop”, aldus Dijkhoff.

PVV-leider Geert Wilders reageert snerend op de zorgen van D66 en VVD: „Krokodillentranen van politiek correcte bangerikken die 100 procent medeverantwoordelijk zijn voor alle ellende nu. Iedere aanslag in Nederland is mede het gevolg van hun wegkijken en islamgeknuffel de afgelopen jaren.”