Nieuws/Binnenland
953923
Binnenland

Ook vrouwen gevoelig voor jihad

Ongeveer 20 vrouwen uit Nederland zijn naar Syrië of Irak vertrokken om daar mee te doen aan de jihad. Ze ondersteunen daar de mannen. Tot nu toe heeft de inlichtingendienst AIVD niet de indruk dat ze zelf de wapens oppakken. Dat zei hoofd AIVD Rob Bertholee maandag. Hij vindt het een hoog aantal en hij is verbijsterd dat de overwegend jonge vrouwen ernaartoe gaan.

„Als mens ben ik flabbergasted”, zei hij maandag. Ze omarmen het jihadistische gedachtegoed en vanuit „een soort ideaal” willen ze daar volgens hem de mannen (moreel) steunen.” Wat die steun precies inhoudt, weet Bertholee niet. Maar vanuit de islamitische waarden en normen gaat hij uit van verzorging, koken, kinderen krijgen. Soms gaan ze een islamitisch huwelijk aan, aldus de AIVD-baas.

De meeste jihadstrijders uit Nederland hebben overwegend een Marokkaanse achtergrond maar er zitten volgens de AIVD-baas ook poldermoslims bij, jongens met een niet-islamitische achtergrond die bekeerd zijn. Wat betreft dreiging of aanpak maakt dat geen verschil, zei Bertholee.