954362
Binnenland

Fuseren gemeenten bespaart geen cent

Het fuseren van gemeenten levert, in tegenstelling tot wat de overheid beweert, helemaal geen geld op. Dat blijkt uit gisteren verschenen onderzoek van prof. dr. Maarten Allers en Bieuwe Geertsema van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het kabinet wil door het fuseren van gemeenten een miljard euro per jaar besparen, maar uit het meerjarige onderzoek van de economen blijkt dat de uitgaven van gemeenten niet dalen en gemeentelijke voorzieningen niet beter worden. „Herindeling om financiële redenen is dus zinloos”, zo concludeert het duo.

De twee vergeleken de uitgaven per inwoner in de periode 2002-2013 in gemeenten die wel en niet werden samengevoegd. In de gefuseerde gemeenten stegen de gemeentelijke uitgaven niet meer of minder dan in niet-gefuseerde gemeenten. „Niet kort vóór de herindeling, niet kort erna en ook niet op de lange termijn.” Ook worden de samengevoegde gemeenten niet aantrekkelijker om in te gaan wonen, zoals dikwijls wordt beweerd.

Het kabinet heeft echter al een bezuiniging van één miljard euro per jaar ingeboekt voor „efficiencywinst door gemeentelijke herindeling”. Het wegvallen van die bezuiniging zou een flink gat slaan in de begroting. „De stelling van het kabinet dat met opschaling van gemeenten geld valt te verdienen, is op drijfzand gebouwd. De hiervoor ingeboekte bezuiniging op het gemeentefonds (structureel een miljard euro per jaar) mist dan ook elke grond.”