Nieuws/Binnenland
954683
Binnenland

Van Ojik wist van lek

GroenLinks-leider Van Ojik heeft verzuimd in te grijpen in zijn eigen fractie naar aanleiding van het lek rond de benoeming van de Nationale Ombudsman. Hij blijkt al langer te weten dat binnen zijn fractie uit de school was geklapt over vertrouwelijke informatie, maar ondernam geen actie totdat deze krant erover publiceerde.

De Telegraaf meldde gisteren dat er een verdenking was gerezen richting GroenLinks, nadat de namen van de sollicitanten voor de functie van ombudsman op straat waren komen te liggen. In het bijzonder werd gewezen naar Voortman, die het verzet tegen de benoeming van Guido van Woerkom leidde. Zij had ook inzage gehad in de geheime lijst.

Schorsing

„Ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek voor mijn eigen Kamerleden”, beweerde Van Ojik toen nog, acterend dat geruchten over een lek bij GroenLinks hem verbaasden. Enkele uren later schorste hij Voortman voor een maand, waarin ze overigens wel gewoon wordt doorbetaald.

In een verklaring geeft Van Ojik nu toe dat Kamervoorzitter Van Miltenburg eerder al met hem heeft gesproken over een mogelijk lek bij GroenLinks. Volgens een bron is Van Ojik de voorbije dagen zelfs de kans geboden om het voortouw te nemen en Voortman te schorsen, nadat in kleine kring duidelijk was geworden dat zij de schuldige is. Van Ojik besloot echter niets te doen. Daarop nam het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, woensdag het besluit om de Rijksrecherche in te schakelen.