Nieuws/Buitenland

Franse despoot herbenoemd bij Octrooibureau

Benoît Battistelli blijft tot 2018 president van het Europees Octrooibureau (EOB). De topman van de internationale organisatie is vanmiddag door een meerderheid van de 38 aangesloten lidstaten herbenoemd.

De circa drieduizend personeelsleden, die in 2017 in Rijswijk een nieuw bedrijfspand zullen betrekken, vernamen het nieuws over de herbenoeming van de Fransman via intranet.

De vakbond, die gisteren bij het startsein van de nieuwbouw protesteerde tegen de ‘achterhaalde en wrede arbeidsomstandigheden’ bij het EOB, kon vanmiddag nog geen reactie geven op de herbenoeming van Battistelli, die niet alleen met ijzeren hand regeert, maar zich volgens ingewijden ook als een zonnekoning zou gedragen. De topman zou lak hebben aan het rookverbod in de dienstauto en een privelift hebben laten aanleggen in het door hem opgeeiste penthouse in het hoofdkwartier van de organisatie in München. Een woordvoerder van het bedrijf ontkent beide verhalen.

Coalitiepartij PvdA heeft inmiddels geeist dat de arbeidsinspectie op het instituut wordt afgestuurd. Daarnaast wil de partij van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher weten hoe hij er voor gaat zorgen dat het EOB zich aan de Nederlandse regels gaat houden en de rechten van de werknemers gaat respecteren.

De SP vindt dat de Nederlandse politiek gezien de vermeende misstanden niet langer aan de zijlijn kan blijven staan. ,,Het is een internationale instelling en daar moet Rutte voor op pad om dat onder Nederlandse wetgeving te brengen”, aldus SP-Kamerlid Ulenbelt. Nu staat de Nederlandse politiek aan de zijlijn. ,,Alleen politieke druk helpt".