955091
Binnenland

Rutte: kabinet steunt Juncker

Het kabinet steunt de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag aangekondigd in een debat met de Tweede Kamer over de komende Europese top, waar vrijdag over de opvolger van huidig voorzitter José Manuel Barroso wordt gesproken.

Rutte weet nog niet zeker of er dan ook over personen wordt gesproken of alleen over de inhoud van de functie. Maar als het wel over personen gaat en er wordt gestemd, dan zal hij Juncker steunen.

Volgens de premier kan de Luxemburger „belangrijke Nederlandse wensen“ tot de zijne maken. Hij heeft vrijdag nog langdurig gesproken met Juncker met wie hij naar eigen zeggen in het verleden goed heeft samengewerkt. „Ik ben op die man gesteld.”

Eerder deze maand zei Rutte al dat het Nederlandse kabinet geen bezwaar heeft tegen Juncker, in tegenstelling tot zijn Britse collega David Cameron. Die voert actief campagne tegen Juncker, omdat de christendemocraat als „oude federalist” te zeer noodzakelijke hervormingen in de Europese Unie in de weg zou staan.

Cameron zou tijdens de Europese top een hoofdelijke stemming willen over de kandidaat. Verscheidene partijen hadden Rutte daarom woensdag in het debat opgeroepen nu al kleur te bekennen, mocht het zover komen.

De premier maakt zich „grote zorgen” over de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Het is volgens hem belangrijk om de Britten binnen de Unie te houden. Om het land erbij te houden vindt Rutte het van belang dat goed wordt geluisterd naar Cameron als het gaat om de agenda van de toekomstige Europese Commissie en haar agenda voor de komende vijf jaar.

Een van de zaken waar Cameron moeite mee heeft is het aanwijzen van 'spitzenkandidaten' door de fracties in het Europees Parlement voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dit proces heeft „ook niet mijn voorkeur”, zei Rutte. Hij wil daarom een fundamenteel debat over deze werkwijze, „mogelijk tijdens het Nederlandse voorzitterschap” van de EU in 2016.