955139
Binnenland

Dijsselbloem betreurt opmerking over Juncker

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en eurogroepvoorzitter heeft meteen in januari al met de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker gebeld over zijn opmerking op televisie dat Juncker een verstokt roker en drinker was. Dijsselbloem zei dat woensdag in reactie op berichten dat de gewraakte opmerkingen hem kunnen opbreken als Juncker voorzitter van de Europese Commissie wordt.

„Ik heb snel na die uitzending contact met hem gehad en aangegeven dat het een ongelukkige uitspraak was die een hele grote staart heeft gekregen. Ik besef dat hij daar veel last van heeft gehad in zijn campagne en dat is gewoon vervelend. Ik heb sindsdien gewoon contact met hem gehouden. Mocht hij de topfunctie krijgen, dan gaan we gewoon weer samenwerken zoals we dat in het verleden ook heel goed hebben gedaan. Ik denk dat we er allebei zo in zitten”, zei Dijsselbloem tegen het ANP.

Op vragen of hij in is voor een zware post in Brussel, zei hij: „Zoals ik steeds zeg: ik heb al een baan. Sterker nog ik heb er twee, een hier en een in Brussel. Ik zou het prima vinden als die situatie zo blijft. We moeten niet te veel speculeren van tevoren.”

Dijsselbloem, die Juncker opvolgde als voorzitter van de eurogroep, wordt genoemd voor verschillende posten in Brussel. Hij zou kans maken de vaste voorzitter van de eurogroep te worden of een zware post in de Europese Commissie kunnen krijgen.

Tussen Dijsselbloem en Juncker speelden eerder verschillende kleine incidenten. Juncker was in maart vorig jaar kritisch over de aanpak van de eurolanden van de crisis in Cyprus. Dijsselbloem had Juncker toen net opgevolgd als voorzitter van de eurogroep. In januari dit jaar volgden de opmerkingen van Dijsselbloem over de rook- en drinkgewoonten van Juncker.

Ook recent nog liet Dijsselbloem zich zuinigjes uit over de Luxemburger. „Op zich heeft hij veel ervaring, het is een man met enig gezag. Maar of hij de uitgelezen persoon is, moeten de regeringsleiders maar beslissen”, zei Dijsselbloem eind mei bij RTLZ.