Nieuws/Binnenland
955212
Binnenland

Franse arts vrijgesproken in euthanasiezaak

Een Franse arts die ervan was beschuldigd zeven patiënten te hebben vergiftigd, is woensdag vrijgesproken. Dokter Nicolas Bonnemaison betoogde voor de jury in het gerechtshof in Pau dat hij enkel als arts handelde en uit mededogen patiënten hielp te sterven. „Het hoort bij mijn werk patiënten tot het einde toe bij te staan”, zei Bonnemaison volgens Franse media.

De aanklagers hadden weliswaar begrip voor de arts, maar eisten 5 jaar cel. „Deze arts wilde geen kwaad doen, maar om het goede te doen, heeft hij volgens de wet toch heel verkeerd gehandeld”, aldus de aanklager.

Bonnemaison kreeg de steun van de centrumrechtse parlementariër Jean Léonetti, die verantwoordelijk is voor een geruchtmakende wet uit 2005. Die staat geen euthanasie toe, maar regelt wel dat patiënten rechten hebben om te voorkomen dat „een onredelijke voortzetting van hun medische behandeling” een lijdensweg wordt.

De huidige Franse regering wil met hulp van Léonetti de wet aanpassen. In Nederland is euthanasie bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden sinds 2002 onder voorwaarden toegestaan.