Nieuws/Binnenland
955237
Binnenland

Heb jij prediabetes?

Maar liefst een op de drie volwassenen loopt rond met prediabetes en heeft daar geen idee van. Volgens Britse onderzoekers worden we geconfronteerd met een 'sluimerende diabetesepidemie van ongekende omvang'.

Diabetes type 2 wordt vaak bij toeval ontdekt. Dit is gevaarlijk omdat de ziekte op de lange duur kan leiden tot ernstige complicaties zoals blindheid en amputatie.

Schok

Heb je prediabetes, dan schieten de bloedsuikerwaarden zonder dat je het door hebt omhoog. Als dat niet wordt behandeld, zal je ongetwijfeld diabetes type 2 ontwikkelen.

Medici reageren geschokt op de nieuwe cijfers. ''Het is nog erger dan we hadden verwacht'', klinkt het uit de beroepsgroep. Als mensen hun levensstijl niet aanpassen, zit er volgens de artsen een heuse epidemie aan te komen. ''Ga naar een dokter als je je zorgen maakt en neem de aandoening serieus. Diabetes kost je zo’n zes jaar van je leven.''

Diabetes type 2 komt veel voor; vooral op hogere leeftijd, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij jongere mensen. De alvleesklier werkt nog wel, maar niet goed genoeg. Of hij werkt goed, maar de lichaamscellen reageren slecht op insuline.

Insuline

Door het tekort aan insuline of door de ongevoeligheid voor insuline, kan glucose niet in de lichaamscellen komen. Hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed, met alle gevolgen van dien.

Oorzaken van dit type diabetes zijn erfelijke aanleg, overgewicht en een ongezonde levensstijl met ongezonde voeding.

Twijfel jij of je prediabetes hebt? Lees hier meer.