Nieuws
955243
Nieuws

Nederlandse economie minder gekrompen dan gedacht

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal niet met 1,4%, maar met 0,6% gekrompen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het kleinere verlies dankt aan nieuwe internationale richtlijnen om de economische groei te beoordelen en het beschikbaar komen van aanvullende gegevens.

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013 bleef de Nederlandse economie onveranderd. In de eerste raming was er volgens het CBS nog sprake van 0,5% krimp.

 

Baanverlies kleiner

Ook blijken er minder banen verdwenen dan gedacht: 21.000 in plaats van de eerder geschatte 32.000 banen.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 is er nog wel sprake van flink minder mensen met een baan. Het aantal werknemers daalde zo gemeten met 114.000.

Rekenmethode

Het CBS verklaart de stijging deels door het gebruik van een nieuwe rekenmethode, die vanaf september verplicht is voor alle EU-landen. Moderne economische ontwikkelingen, zoals globalisering en de ICT-sector, tellen voortaan zwaarder mee.

Ook maakten de statistici gebruik van nieuwe bronnen en geactualiseerde gegevens van bijvoorbeeld de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank en de Kamer van Koophandel. Bij de eerste raming in mei, was nog maar 30% van de gegevens van horeca en zakelijke dienstverlening beschikbaar. Inmiddels is dat ongeveer 90%, meldt het CBS, en de cijfers zijn positiever dan eerst gedacht.

Al met al zorgen deze veranderingen ervoor dat de productie en consumptie van aardgas van kleiner belang is voor onze hele economie. Dat is van groot belang: in de eerste raming van het CBS zorgden tegenvallende gasbaten voor een flinke krimp van onze economie. Door de zachte winter werd er weinig aardgas gebruikt en geëxporteerd.