Nieuws/Binnenland
955484
Binnenland

Wilders niet naar Europees Parlement

PVV-leider Geert Wilders ziet af van zijn plannen om zitting te nemen in het Europees Parlement. Hij heeft dat dinsdag laten weten. Reden is dat hij er niet in geslaagd is met zes gelijkgestemde partijen uit zes andere landen een fractie te vormen.

Wilders: „Ik zal geen zitting nemen in het Europees Parlement. Nu er op korte termijn geen sprake zal zijn van een fractie waar de PVV lid van is, is er voor mij geen reden meer voor een dubbelmandaat. Ik wens mijn vriend Hans Jansen veel succes met zijn zetel, ik heb hem zojuist op de hoogte gebracht van dit nieuws.”

Wilders had zich maandag nog ingeschreven als Europarlementariër, hoewel hij ook lid wilde blijven van de Tweede Kamer. Een dergelijk dubbelmandaat is volgens de regels van het EP niet mogelijk. De kans was dan ook klein dat de inschrijving van Wilders zou worden geaccepteerd. Tegen het verbod van een dubbelmandaat was Wilders een juridische strijd begonnen bij het EU-hof. Die strijd heeft Wilders nu gestaakt.

Le Pen

PVV-leider Geert Wilders is er zeker van dat hij en Front National-leider Marine Le Pen er als nog in zullen slagen met vijf partijen uit vijf andere landen een gezamenlijke fractie te vormen in het Europees Parlement. Hij zei dat dinsdag. Hij zei dinsdag signalen en goede hoop te hebben dat fractievorming in september wel mogelijk is.

Le Pen drukte zich dinsdag in de krant Le Figaro nog sterker uit. Zij is teleurgesteld dat er nog geen groep is, maar ze is er „volstrekt van overtuigd dat die groep (partijen) er binnen korte termijn komt”. Ze gaf daarbij aan dat de door het FN beoogde groep om samen te werken in het EP er al zou zijn, als samenwerking met de gelijkgezinde PVV en de Oostenrijkse FP zou volstaan. Het uitstel is „een collectieve beslissing geweest, samen met Geert Wilders en onze vrienden in Oostenrijk”. Er moet volgens Le Pen namelijk een solide alliantie worden opgebouwd. Dat kan bijvoorbeeld niet met de omstreden Poolse KNP.

Hans Janssen

Maandag onderhandelde Wilders nog naarstig met onder meer het Franse Front National om een Europese fractie te vormen. Hij was daarvoor in Brussel en heeft de gelegenheid aangegrepen om zich formeel in te schrijven bij het EP. Nu Wilders heeft aangekondigd geen zitting te nemen, vervalt zijn inschrijving. De nummer vier van de PVV-verkiezingslijst, de arabist Hans Janssen, zal zich nu moeten inschrijven.

Om aan zeven partijen uit zeven landen te komen voor een gezamenlijke fractie werd onder meer gesproken met de Poolse KNP, maar Wilders noemde maandag samenwerken met de KNP en diens leider Janusz Korwin-Mikke „een brug te ver voor ons”. Hij kondigde toen wel aan krachtig te blijven samenwerking met Front National, het Italiaanse Lega Nord, de Oostenrijkse FP en Vlaams Belang.

Wilders was lijstduwer voor de PVV bij de Europese verkiezingen op 22 mei. Hij kreeg 290.239 stemmen. Dat was ruim 13.000 meer dan de PVV-lijsttrekker, Marcel de Graaff.

Het nieuwe Europees Parlement wordt op 1 juli geïnstalleerd.