955625
Binnenland

Terreur op werkvloer onder Franse despoot

Werknemers van het Europees Octrooibureau (EOB), met de hoofdvestiging in Rijswijk, worden ’systematisch onderdrukt en monddood gemaakt’.

Dit stelt de bedrijfsvakbond Suepo, die morgen tijdens het startsein van de nieuwbouw in Rijswijk gaat demonstreren tegen het beleid van de Franse EOB-president Benoit Battistelli.

Sinds Battistelli de scepter zwaait, is er volgens de vakbond sprake van ’wrede en achterhaalde arbeidsomstandigheden’. Zo bepaalt de president of de circa 7000 werknemers, onder wie drieduizend in Rijswijk, mogen staken, is de communicatie met de vakbonden aan banden gelegd en is een aantal personeelsleden om valse en onrechtvaardige redenen geschorst of erop achteruitgegaan, aldus de Suepo. Anonieme bronnen stellen dat er dagelijks sprake is van terreur op de werkvloer waar alle werknemers, van laag tot hoog, last van hebben.

„Ook heeft Battistelli geweigerd om een onderzoek in te stellen naar de mogelijke oorzaken van de zelfdoding van een Rijswijkse werknemer, die zich in juli 2013 onder werktijd op kantoor van het leven beroofde”, aldus de vakbond. Tevens zet de Suepo vraagtekens bij het feit dat de president zich sinds zijn aantreden in 2010 „laat omringen door minstens vijf oud-collega’s van de Franse Octrooiraad INPI, die hij heeft aangesteld op sleutelposities binnen het EOB”.

Internationale rel

In Frankrijk heeft de onvrede inmiddels de politiek bereikt, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. In een brief aan de verantwoordelijk minster vraagt parlementslid Philip Cordery om de steun van Frankrijk om de verlenging van de ambtstermijn aan Battistelli te heroverwegen. Ook in het Europees en Luxemburgse parlement zijn er inmiddels vragen gesteld.

Het octrooibureau laat in een reactie weten zich niet te herkennen in het beeld van de vakbond. „Er is wel degelijk stakingsrecht”, zegt woordvoerder Oswald Schröder. „Ook is er via intranet voor de vakbonden gelegenheid om met het personeel te communiceren. Van de zelfdoding weet ik dat het heeft plaatsgevonden, maar de details ken ik niet.”

Premier Rutte legt morgen samen met president Battistelli de eerste steen voor het nieuwe Rijswijkse pand aan de Patentlaan. Het hoofdgebouw wordt met een hoogte van 107 meter en een breedte van 150 meter een van de grootste nieuwbouwprojecten in Nederland.