Nieuws/Binnenland
955643
Binnenland

Amsterdam krijgt 32 tips over radicalisering

Het meldpunt radicalisering in Amsterdam heeft vorig jaar 32 meldingen en adviesaanvragen verwerkt. Dit antwoordt burgemeester Eberhard van der Laan op schriftelijke vragen van de SP over het afreizen van Amsterdamse jongeren richting Syrië.

In 2011 zijn 24 nieuwe meldingen behandeld en in 2012 waren dat er 17, licht een woordvoerster van de burgemeester toe. Na elke melding over mogelijk radicaliserende jongeren stemt de gemeente de dreiging af met politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Hier rolt een plan van aanpak uit.

Van der Laan zegt niet hoeveel Amsterdammers naar Syrië zijn afgereisd of teruggekeerd. De gemeente bekijkt of er aanvullende maatregelen nodig zijn om adequaat te kunnen ingrijpen.

Het meld- en adviespunt is bedoeld voor professionals met vragen en zorgen over individuen die dreigen te radicaliseren. Onder anderen welzijnswerkers, leraren en hulpverleners kunnen met hun vragen en zorgen bij het meld- en adviespunt terecht. Dit kan ook anoniem helpen een situatie te beoordelen.