Nieuws
955951
Nieuws

KLM tegen Lelystad

Het verzet vanuit de luchtvaartsector tegen de snelle uitbreiding van Lelystad Airport groeit met de dag. Ook de top van de KLM spreekt zich nu openlijk uit tegen de plannen om deze regionale luchthaven vanaf medio 2018 geschikt te maken voor budget- en vakantieverkeer.

„Die start is te vroeg. Een overloop van Schiphol is nog jarenlang onnodig, omdat de groeicijfers naar beneden zijn bijgesteld en vliegtuigen groter en stiller zijn geworden”, aldus topman Camiel Eurlings van KLM en vicevoorzitter Peter Hartman van de Air France KLM Groep gisteravond vanuit Parijs tegen De Telegraaf.

„Geen enkele vliegtuigmaatschappij op Schiphol is enthousiast om nu naar Lelystad over te stappen. Er worden loktarieven in Lelystad voorgesteld die de helft zijn van die op Schiphol. Daardoor zal Lelystad nog zeker twintig jaar geen winst maken en Schiphol draait op voor de verliezen. Zo wordt Schiphol duurder en prijst dit knooppunt zich uit de wereldmarkt.”

’Lelystad’ wordt volgens ingewijden een drama, waarbij honderden miljoenen aan belastinggeld worden verkwanseld en de luchtvaart onnodig op kosten wordt gejaagd. Voorzitter Frank Allard van brancheorganisatie Barin vindt Lelystad Airport nu totaal niet realistisch. Vakantievliegers ArkeFly en Corendon zijn het daarmee eens, maar vrezen wettelijke pressie om straks toch naar de polder te verhuizen.

Er ligt een politieke bom onder dit prestigeproject van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu), regeringsadviseur Hans Alders en Schiphol-baas Jos Nijhuis, beweren zij.