Nieuws/Buitenland
955983
Buitenland

Golf arrestaties na moord miljardaire Monaco

De Franse politie heeft maandag op verschillende locaties 19 mensen gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de steenrijke Hélène Pastor uit Monaco. Onder de arrestanten zijn haar dochter en schoonzoon, meldden Franse media. De aanhoudingen waren in de buurt van Monaco, in Marseille, Nice en Rennes.

De 77-jarige Hélène Pastor werd op 6 mei in Nice samen met haar chauffeur door een kogelregen getroffen en beiden overleden in mei aan hun verwondingen. Ze was de erfgenaam van een groot vastgoedconcern en gold als de rijkste vrouw van Monaco.

Haar vader, Gildo Pastor, verwierf een vermogen met onroerend goed in Monaco en omgeving, onder meer dankzij zijn handel en goede verstandhouding met de familie Grimaldi die Monaco regeert. Een zesde van de circa 20.000 appartementen in Monaco zou eigendom van de familie Pastor zijn. Het familiekapitaal wordt geschat op ruim 20 miljard euro.

Motief

Volgens Franse media is het kapitaal waarschijnlijk het motief voor de moorden. De politie zou naaste familieleden tot de hoofdverdachten rekenen. Het onderzoek vordert omdat de twee huurmoordenaars die de aanslag pleegden, amateuristisch te werk gingen en veel sporen achterlieten.

Ook zijn de Russische en Italiaanse georganiseerde misdaad in verband met de moord opgevoerd. Die zouden mogelijk conflicten met de familie Pastor hebben over onroerend goed-zaken aan de Côte d'Azur.