Nieuws
956072
Nieuws

Rijden op een bakkie leut

Moeten we over een paar jaar de naam van ons Autovisie Cars & Coffee XXL-evenement veranderen in Autovisie Cars on Coffee XXL? Als het aan onderzoekers van de Universiteit van Bath ligt wel.

Zij hebben uitgevonden dat auto’s prima op koffie kunnen rijden. Tenminste, op de brandstof die uit koffie gewonnen kan worden. Verse koffie bevat namelijk tussen de 11 en 15 procent aan olie (gebruikte koffie tussen de 7 en 13 procent) en dat kan geraffineerd worden naar biodiesel.

Olieopbrengst

De Universiteit van Bath heeft de afgelopen tijd twintig verschillende koffiesoorten getest, zowel cafeïnehoudend als cafeïnevrij, om te zien of er veranderingen zijn in de olieopbrengst en die blijken er niet te zijn. 

Revolutie

De onderzoekers denken dat biobrandstof gebaseerd op koffie een revolutie kan ontketenen. Het conversieproces is zo simpel dat het prima bij de plaatselijke koffietent gedaan kan worden. De universiteit voorspelt dat uit 10 kilogram gebruikte koffie (die anders de vuilnisbak in zou gaan) ongeveer 2 liter biodiesel geproduceerd kan worden.

Het idee achter autobrandstof uit koffie is overigens al jaren bekend. Het BBC-programma Bang Goes the Theory bouwde een paar jaar geleden al een Volkswagen Scirocco, zodat de auto op koffie kon lopen. Ze noemden het model de Car-puccino.