Nieuws/Binnenland
956089
Binnenland

Bonden verdeeld over Afghanistanmissie

De militaire vakbonden lijken verdeeld over de plannen voor een nieuwe militaire missie in Afghanistan. Dat blijkt uit een rondgang langs de bondsvoorzitters van de VBM, ACOM en AFMP/FNV maandag.

Vooral de AFMP is kritisch over de plannen. Voorzitter Anne-Marie Snel vraagt zich af of de krijgsmacht wel over de capaciteit beschikt voor een nieuwe missie. Ook is ze teleurgesteld over het verloop van de huidige twee Nederlandse missies, in Turkije en Mali. „Daar zijn allemaal dingen niet goed gegaan.”

De VBM staat als enige uitgesproken positief tegenover een eventuele nieuwe missie in Afghanistan. Voorzitter Jean Debie zei dat Nederlandse militairen bewezen hebben prima in staat te zijn om het doel van de missie uit te voeren, namelijk het trainen van Afghaanse legerofficieren. Wel benadrukt hij dat het vertrouwen in minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert onder militairen en burgerpersoneel erg laag is, onder meer door de bezuinigingen op defensie.

Alle drie de vakbonden stellen dat het besluit aan de politiek is, maar dat ze het wel belangrijk vinden om te praten over de randvoorwaarden. Zo willen VBM en ACOM weten wie verantwoordelijk wordt voor de beveiliging van het Nederlandse kamp. Tijdens de vorige trainingsmissie zat het Nederlandse contingent op een Duitse basis, maar die trokken zich terug uit Afghanistan.