Nieuws/Binnenland
956278326
Binnenland

Veel ophef over filmpje Lange Frans: vol complottheorieën en aanslag op Rutte

Den Haag - Een filmpje waarin rapper Lange Frans en ’graancirkelspecialiste’ Janet Ossebaard praten over een aanslag op premier Rutte zorgt voor boze reacties uit politiek Den Haag.

ChristenUnie-voorman Segers noemt ’deze dagdromen van Lange Frans en mevrouw Ossenbaard doodeng’. „En een waarschuwing voor iedereen die hier met haat en complottheorieën alle dagen wind aan het zaaien is. Want op een dag kun je een vreselijke storm oogsten waar je dan medeverantwoordelijk voor bent.”

CDA-Kamerlid Omtzigt is verbijsterd. „Je wil Rutte niet in onze democratie? Prima, dan richt je een eigen partij op of je stemt op een bestaande andere partij in 2021. Dit gesprek is een bizarre en gevaarlijke (en strafbare?) fantasie van Lange Frans en Ossenbaard. Woorden doen ertoe.”

In het filmpje hebben de rapper en de ’graancirkelspecialiste’ het over complotten en een aanslag op Rutte. Ze hebben het over premier Rutte als ’een van de mensen die we gaan zien vallen’. „Moeten we dat zelf doen?”, oppert Lange Frans. Dat zeggen ze allebei niet zelf te willen doen. „Ik kan goed schieten, het is niet dat ik zou missen”, zegt Lange Frans. „Maar mijn hoofd zegt, ik hou van die nachtrust.”

Ossebaard wil vooral ’haar karma schoon houden’. „Ik ga het niet doen, want ik wil graag mijn karma schoon houden. Maar dat betekent wel dat we hulp nodig hebben.”

„De groep complotdenkers is veel groter dan dat wij denken en dat baart mij zorgen”, aldus Wierd Duk in zijn nieuwste podcast. Wat moeten we doen om die mensen weer bij de les te krijgen? Luister de podcast hier.