Nieuws/Binnenland
956538
Binnenland

Ploumen: hulp en handel helpen Ghana vooruit

De combinatie van hulp, handel en investeringen werpt z'n vruchten af in Ghana. Dat constateerde minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zaterdag aan het einde van een handelsmissie aan het West-Afrikaanse land.

Volgens haar wil Ghana in 2020 vrij zijn van ontwikkelingshulp. „Dat kan alleen met meer handel en investeringen die zorgen voor groei waar iedereen van profiteert”, zegt de minister. Ghana is volgens haar aantrekkelijk voor bedrijven, onder meer omdat het ondernemingsklimaat er relatief goed is, de politiek situatie stabiel is en de afzetmarkt groeit.

Ploumen ging in Ghana langs bij een cacaofabriek, waar ze met het bedrijf, maatschappelijke organisaties en cacaoboeren sprak over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nederland geeft geld om te zorgen dat boeren efficiënter kunnen produceren en een eerlijke prijs krijgen. Bijna een miljoen huishoudens in Ghana zijn volgens het ministerie afhankelijk van de cacaoproductie.

Ook bezocht de minister de haven van Tema, waar Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij de ontwikkeling van het havengebied, en een douane- en belastingkantoor dat met Nederlandse hulp de procedures voor import en export moderniseert.