Nieuws
956907
Nieuws

Euronext kondigt beursgang aan

De beurs gaat naar de beurs. Euronext kondigt aan nog voor de zomer zijn aandelen te noteren aan de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon.

Moederbedrijf IntercontinentalExchange Group (ICE) heeft Euronext, dat beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon exploiteert, afgesplitst van de rest van het bedrijf. Een beursgang van Euronext is de volgende stap in de verzelfstandiging.

Euronext meldt in de aankondiging van de beursgang nog niets over de beoogde prijs van de aandelen. Het prospectus ligt nog ter goedkeuring bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook de exacte datum van de beursgang laat Euronext vooralsnog in het midden, maar de bedoeling is dat deze voor de zomer plaatsvindt.

Lange termijn

Werknemers van Euronext mogen met korting aandelen kopen. Een groep institutionele beleggers koopt voorafgaand aan de beursgang 33% van de aandelen, die de club minstens drie jaar niet zal verkopen. Onder deze beleggers zijn ABN Amro, BNP Paribas Fortis, Euroclear en verzekeraar ASR.

ABN Amro, JP Morgan en Société Générale zullen de beursgang begeleiden, zo meldt Euronext. BNP Paribas adviseert de raad van bestuur van Euronext.

Tussen 2007 en november 2013 was Euronext onderdeel van NYSE Euronext. ICE kocht het bedrijf voor €6,1 miljard. De Amerikanen wilden vooral de New York Stock Exchange (NYSE) en de Londense derivatenbeurs Liffe graag inlijven. De beursgang van Euronext in de steden waar het een beurs exploiteert is een logisch uitvloeisel van die strategie.