Nieuws/Binnenland
957035811
Binnenland

Kabinet trekt 13 miljard euro uit voor tweede steunpakket

Den Haag - Het kabinet trekt ruim 13 miljard euro uit voor het tweede noodpakket voor banen en economie. Ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen zijn gekomen krijgen meer steun voor het betalen van vaste lasten. Het pakket is opnieuw voor drie maanden.

MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen een belastingvrije tegemoetkoming om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen.

„Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 20.000 euro voor de komende drie maanden”, zo meldt minister Wiebes (Economische Zaken). De kredietregelingen voor bedrijven blijven. Er komt geen apart steunpakket voor de horeca.

De VVD-bewindsman legt de bal ook bij ondernemers zelf. Hij stelt dat bedrijven rekening moeten houden met een andere economie. Een kroegbaas die niet van de gedeeltelijke heropening profiteert moet volgens de minister afspraken maken met bijvoorbeeld leveranciers en de verhuurder.

„Het gaat langer duren dan we hadden gehoopt”, zegt minister Koolmees (Sociale Zaken). „De situatie is nog lang niet normaal. Sommige ondernemers kunnen de draad weer oppakken, anderen blijven nog dicht. De noodzaak voor ondersteuning blijft.”

De NOW-regeling, looncompensatie, wordt beter ingericht voor seizoensbedrijven. Bonussen en het uitkeren van dividend bij bedrijven die steun ontvangen mag niet meer. Verder komt er aandacht voor omscholing. Het kabinet stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor het programma ’Nederland leert door’ om mensen die hun baan verliezen om te scholen.

Ontslagboete

De ontslagboete verdwijnt. Bedrijven moeten wel met de vakbonden overleggen als zij voor meer dan 20 medewerkers bedrijfseconomisch ontslag willen aanvragen. „Dit is de methode waar we de meeste banen mee kunnen behouden”, stelt Koolmees. Hij geeft toe dat hij er niet met de vakbonden over is uitgekomen. De vakbeweging en een groot deel van de oppositie is fel tegen het schrappen van de boete.

De regeling van zzp’ers wordt met nog eens drie maanden verlengd. De partnertoets komt wel weer terug. Minister Hoekstra (Financiën) kondigt aan dat de fiscale maatregelen tot 1 september blijven. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan.

Of er komend najaar nog een derde pakket komt is nog niet duidelijk.