957080
Nieuws

KPMG wil af van kantoorkolos

De door schandalen geteisterde accountantsreus KPMG wil af van zijn belangrijkste steen des aanstoots: het pompeuze hoofdkantoor in Amstelveen.

De kantoorkolos staat centraal in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude rond de bouwconstructie waaraan KPMG-partners bijna zestien miljoen euro verdienden. Het pand is achteraf veel te groot en te duur gebleken en het vormt bovendien een van de redenen voor het opstappen van topman Van Breukelen, begin deze week.

„We voeren verkennende gesprekken met twee makelaars om te bekijken of mogelijke onderhuur van het gehele pand een optie is”, bevestigt een woordvoerder van KPMG.

Vastgoedkenners reageren schamper op het nieuws. „Duidelijk is dat KPMG niets meer met het gebouw kan. Dit kantoorgebouw van schaamte en schande blijft voorgoed een smet”, zegt Ruud de Wit, marktvorser en voormalig hoofdredacteur van het vakblad Vastgoedmarkt. Hij voorziet een financiële ramp voor KPMG, aangezien het huurcontract nog 11 jaar loopt. „Eruit stappen is geen optie en dat weet de vastgoedsector ook. Zo’n gebouw van ruim zestigduizend vierkante meter is vandaag de dag niet te meer te verhuren. Dit wordt een langdurig drama voor KPMG en zeker ook voor de eigenaar, de Duitse vastgoedbelegger IVG. Die had het pand in 2009 nooit van KPMG moeten kopen.”

Pijnlijk

Het nieuws is bijzonder pijnlijk voor KPMG. De accountantsreus verhuisde vier jaar geleden naar het huidige pand onder het mom van ruimtegebrek. Het voormalige KPMG-hoofdkantoor, dat vijftigduizend vierkante meter telt en op een steenworp afstand ligt, staat sindsdien leeg.

Justitie vermoedt dat er voor miljoenen belastingfraude is gepleegd bij de nieuwbouw van het kantoor, waarbij de bouw werd gecoördineerd door een projectontwikkelaar die voor 70 procent in handen is van KPMG zelf. De projectontwikkelaar zou volgens justitie hebben gewerkt met valse facturen om de winstbelasting te drukken. Niet alleen deze projectontwikkelaar, maar ook voormalig KPMG-topman Jaap van Everdingen wordt aangemerkt als verdachte.