957231
Binnenland

'Schatkamer van de Gouden Eeuw' glanst weer

Het Mauritshuis in Den Haag glanst weer, na een grootscheepse verbouwing van twee jaar. De 'schatkamer van de Gouden Eeuw' is in oppervlakte verdubbeld door een ondergrondse verbinding met het gebouw aan de overkant van de straat. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstentree naar binnen, maar via een ruime, lichte foyer.

Ook het donkere 17e eeuwse museumgebouw pal naast het torentje van de premier op het Binnenhof en de rijke verzameling van de 260 tentoongestelde schilderijen zijn flink onder handen genomen. Door nieuwe, heldere verlichting hebben bezoekers beter zicht op meesterwerken van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en Frans Hals.

De zestien zalen van het museum hebben nieuwe wandtapijten, gordijnen en kroonluchters en het hout is opnieuw gelakt. Veel schilderijen zijn gerestaureerd, waardoor de donkere, gelige waas heeft plaatsgemaakt voor de oorspronkelijke frisse kleuren.

Met de nieuwe inrichting is gepoogd „een menselijke sfeer en intimiteit“ te creëren, zei hoofd collectie Edwin Buijsen vrijdag. „We wilden de sfeer van een woonhuis versterken. Dat je als het ware bij iemand te gast bent.”

Mede daarom hangt Meisje met de parel van Vermeer uit 1665, de 'Mona Lisa' van het Mauritshuis, niet apart. „We willen dat mensen ook van andere schilderijen genieten”, verklaart Buijsen. Voor de versterking van de huiselijke sfeer is een aantal schilderijen tijdens de renovatie ingebouwd in het interieur als onderdeel van een schoorsteen of een lijst boven een deur.

Het schilderij Het puttertje van Carel Fabritius uit 1654 heeft wel een prominente plek gekregen, nadat de populaire Amerikaanse schrijfster Donna Tartt er een bestseller over schreef.

Na de dertig miljoen euro kostende verbouwing beschikt het museum nu voor het eerst over een aparte expositieruimte, waar de komende maanden ingezoomd wordt op de geschiedenis van het Mauritshuis. Koning Willem-Alexander zal het museum 27 juni heropenen. Diezelfde avond mag het publiek tot middernacht gratis naar binnen.