957259
Nieuws

Bonus Rabobank komt terug

President-commissaris Wout Dekker van Rabobank verwacht dat de bank op langere termijn voor de top weer een bonus zal invoeren. Die zou dan in lijn moeten liggen met de coöperatieve doelstellingen van de bank op lange termijn. Dat zei Dekker gisteren op de jaarvergadering in Utrecht.

Dekker sprak van een ’persoonlijke verwachting’ en zei geen concrete plannen te hebben om op korte termijn een bonussysteem te herintroduceren bij de bank, maar een ontwikkeling in die richting te zien in Europa en in Nederland. „En u hoeft niet te verwachten dat Rabobank hierin voorop zal lopen, wij zullen eerder volgend zijn.”

Kortetermijnbonus weg

De opmerking van Dekker is saillant omdat de bank recent juist alle bonussen voor de top en het cao-personeel afschafte. Dat betrof echter kortetermijnbonussen, aldus Dekker, en onderschreven door interim-bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud in een gesprek met journalisten in de marge van de jaarvergadering.

Dekker zei kortetermijnbonussen niet passend te vinden bij het coöperatieve model van de bank. Een langetermijnbonussysteem was echter niet beschikbaar. „Dat zie je eigenlijk altijd in een of andere vorm met aandelen of optiepakketten en dat hebben wij natuurlijk niet omdat we een coöperatie zijn.”

Salarisverhoging

Interim-bestuursvoorzitter Minderhoud meldde verder dat de bank per begin dit jaar de vaste salarissen van zijn topkader met 13% heeft verhoogd om het afschaffen van de bonussen te compenseren. Die bonus kon oplopen tot maximaal 40% van het vaste salaris. Het cao-personeel leverde begin vorig jaar zijn variabele beloning al in. Vakbonden wisten in ruil daarvoor compensatieregelingen af te dwingen met een waarde variërend tussen 9,5 en 17,5% afhankelijk van de salarisschaal.

De uitspraken en onthullingen van Dekker en Minderhoud komen een dag nadat ABN Amro-topman Zalm de halve wereld over zich heen had gekregen, nadat hij bekend had gemaakt het vaste salaris van de topmanagers bij de staatsbank met 20% te verhogen. De kwestie leidde tot grote verontwaardiging in de Tweede Kamer. Minister Dijsselbloem (Financiën) zei weliswaar dat hij ervan baalt, maar moest ook erkennen dat hij er niet over gaat.

Hoog bedrag

Dekker wees er verder op dat de bank voor het eerst echt open is over de beloning van de top. Zo staan de salarissen van de leden van de raad van bestuur voor het eerst in het jaarverslag. De voorzitter kan tussen €923.500 en €1.154.400 verdienen, gewone leden tussen €707.200 en €884.000. Dekker noemde dat ’een matig beloningsbeleid’. Aankomend topman Wiebe Draijer gaat een vast jaarsalaris van €980.000 verdienen. „Voor de gemiddelde krantenlezer zijn dat natuurlijk hoge bedragen, maar als ik het vergelijk met vergelijkbare AEX-bedrijven, dan is het een derde van wat die aan hun top betalen.”

Bekijk ook DFT TV met columnist Martin Visser: ‘Jeroen Dijsselbloem gaat wel heel erg ver in het aanpakken van de salarissen van topbankiers.’