957273
Binnenland

Onderzoekers geven kale man volle haardos terug

Een team van de Amerikaanse Yale University is erin geslaagd binnen acht maanden het haar van een bijna volledig haarloze man te laten teruggroeien.

De 25-jarige patiënt leed aan een zeldzame, zeer zichtbare ziekte; alopecia universalis. De ziekte veroorzaakt het verlies van bijna alle lichaamsbeharing. Momenteel is er nog geen goede lange termijn behandeling voor de ziekte, maar door de toediening van een bekend artritismedicijn slaagden de onderzoekers erin het haar van de man weer te laten groeien.

'Stap voorwaarts'

"De resultaten zijn precies wat we hadden gehoopt", zegt studieleider Brett King. Volgens hem kunnen de bevindingen een grote stap voorwaarts betekenen in de behandeling van patiënten met alopecia.

Hoewel de ziekte iemands fysieke gezondheid niet beschadigt, kan het wel ernstige gevolgen hebben op de kwaliteit van leven en de emotionele gezondheid door de impact op het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Alopecia treft ongeveer 1,7 procent van de bevolking, bij zo'n 25 procent van de patiënten zit de ziekte in de familie.

Een precieze oorzaak van alopecia is niet bekend, maar vermoed wordt dat het een aandoening van het immuunsysteem is.

De man die meewerkte aan het onderzoek kreeg gedurende het hele onderzoek het artritismedicijn toegediend. Tegen het einde van de studie had hij weer een volle bos hoofdhaar, ontwikkelde wenkbrauwen en lichaamsbeharing.

King: "In acht maanden tijd begon het haar weer vol te groeien. De patiënt meldde geen bijwerkingen. Wij geloven dat het medicijn werkt doordat het de aanval van het immuunsysteem op haarzakjes uitschakelt."

Yale heeft een voorstel voor een klinische studie met het medicijn ingediend.